Friday, May 17, 2013

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αποσπάσματα συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στον τ/σ της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά, Μ. Μιχελιδάκη και Μ. Σταυρουλάκη (16.05.2013)

Παρασκευή, 17 Μάιος 2013


Σχετικά με τις προσδοκίες μας από το ταξίδι στην Κίνα.

Θέλω κατ΄ αρχάς να επισημάνω το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας, που επισκέπτεται την Κίνα μετά την αλλαγή της ηγεσίας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Γίνεται δεκτός και συνομιλεί με όλους τους τέσσερις ιεραρχικά ανώτερους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, κάτι το οποίο δε συμβαίνει συχνά και είναι ενδεικτικό του αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Κίνας για μία στρατηγική σχέση με την Ελλάδα. Πιστεύω ότι πέραν του εμπορικού, επιχειρηματικού, οικονομικού, επενδυτικού ενδιαφέροντος, υπάρχει και μία βαθύτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βασίζεται και στο γεγονός ότι είμαστε και οι δύο λαοί με τεράστιο ιστορικό βάθος πολιτισμού και γλώσσας.
Αυτό είναι κάτι που μας κάνει και εδώ στην Κίνα εξαιρετικά σεβαστούς. Δεν είχαμε ποτέ τριβές και βασίζουμε την εξωτερική μας πολιτική στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία. Μπορώ να σας πω ότι και η πρόσφατη εκκένωση 30.000 Κινέζων από τη Λιβύη κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών το 2011 είναι κάτι που ακόμα εδώ είναι πολύ ζωντανό στη μνήμη των Κινέζων και εκφράζουν το σεβασμό τους και τις ευχαριστίες τους. Επίσης, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για πολύ καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι οι Υπουργοί στην Κίνα έκαναν δημόσια δηλώσεις και υποστήριζαν την Ελλάδα στην περίοδο της βαθιάς κρίσης, στην πιο κρίσιμη περίοδο της ευρωκρίσης, τότε που ορισμένοι άλλοι μιλούσαν για έξοδο από το Ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, είχαν υποστηρίξει και με τις πράξεις τους την Ελλάδα.
Δεν πρέπει να υποτιμάμε αυτό που είμαστε. Και αυτό που είμαστε περιλαμβάνει και την ιστορία μας, αλλά περιλαμβάνει και τη γεωπολιτική μας θέση, η οποία είναι πολύ σημαντική. Σήμερα ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Κινέζο Πρωθυπουργό. Αύριο θα συναντήσει και τον Πρόεδρο, ενώ έγιναν και κάποιες επαφές και με άλλους Υπουργούς. Η αίσθηση όλων μας είναι ότι το ενδιαφέρον και η φιλία είναι ειλικρινής.

Σχετικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν και την υλοποίησή τους

Είχε γίνει εξαιρετική προετοιμασία. Υπεγράφησαν ένδεκα συμφωνίες, αλλά πέραν των συμφωνιών έγιναν παράλληλα πάρα πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο στο Business Forum. Η προετοιμασία ήταν πάρα πολύ καλή και η υποδοχή εξαιρετικά θερμή.
Οι επενδύσεις είναι απόφαση των εταιριών, είτε αυτές είναι κρατικές είτε είναι ιδιωτικές. Αυτό που μπορώ να σας πω και να το επιβεβαιώσω είναι ότι, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, υπάρχει μεγάλη θέληση να προωθηθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, να προωθηθούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό ελέχθη ξεκάθαρα και είναι ένα μήνυμα, το οποίο βεβαίως θα επηρεάσει και τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Έγινε σαφές ότι επιθυμούν και ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας, η οποία επίσης διανοίγει πολύ μεγάλες προοπτικές.
Βέβαια, πρέπει να επισημάνω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα αυτά είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα πιο φιλικό προς τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες. Έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για να προσελκύσουμε Κινέζους επενδυτές αλλά και για να ανακάμψουμε οικονομικά. Νομίζω ότι γίνονται βήματα. Βεβαίως αυτό θα βοηθήσει και την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων. Υπάρχει ενδιαφέρον και για τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα μας.

Το κάθε Υπουργείο έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο έργο για την προώθηση και για τη συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων αυτής της επίσκεψης. Βεβαίως οι Πρωθυπουργοί δεν υπογράφουν, δεν αποφασίζουν, εξ ονόματος των επιχειρηματιών, αλλά υπάρχει ήδη μεγάλη επιχειρηματική κοινότητα, με την οποία συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός σήμερα και θα συναντηθεί και αύριο και η οποία είναι παρούσα ήδη στην Κίνα- και όχι μόνο στον τομέα της ναυτιλίας. Εμείς σαν κυβέρνηση θα πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια ώστε να διευκολύνουμε την υλοποίηση όλων αυτών των πολιτικών στόχων. Υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί και κάποιο ευέλικτο σχήμα ώστε να μπορεί η επαφή μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών να είναι πιο άμεση και πιο αποτελεσματική, αλλά η ουσία είναι ότι μας βλέπουν θετικά. Νομίζω ότι οι Κινέζοι είχαν πάντα εκτίμηση για την Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή όμως μας βλέπουν σαν μία χώρα που βγαίνει από την κρίση και έχει τεράστιες δυνατότητες. Επανειλημμένα σε όλες τις επαφές επιβεβαίωσαν ότι είναι αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ότι βλέπουν αισιόδοξα το μέλλον της χώρας μας και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορείτε να το σημειώσετε.

Συνεργασία στον τουρισμό

Έγινε συζήτηση και για το θέμα της απευθείας πτήσης Κίνας- Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, διότι μια απευθείας πτήση θα βοηθούσε πολύ την ανάπτυξη του τουρισμού και εκεί πάλι βεβαίως η τελική απόφαση ανήκει στους αρμόδιους φορείς, τους επιχειρηματικούς. Σας υπενθυμίζω ότι σήμερα το πρωί η κινεζική τηλεόραση προέβαλε ένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα. Λέγεται Glamorous Greece. Εμείς από πλευράς μας, από την κρατική πλευρά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη δημιουργία κάποιας τέτοιας γραμμής . Επιπλέον, από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε ακόμα παραπάνω την παροχή τουριστικών θεωρήσεων και με τη δημιουργία γραφείων ιδιωτικών παρόχων, που θα διευκολύνουν την παροχή της θεώρησης σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Κίνας.

Εργασιακό καθεστώς στις κινεζικές επενδύσεις

Είναι αυτονόητο ότι οποιοσδήποτε επενδύει στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να σέβεται τους νόμους της χώρας αυτής και δε νομίζω ότι και το παράδειγμα της COSCO, μέχρι στιγμής, δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Οποιαδήποτε επένδυση, είτε ελληνική είτε ξένη, θα πρέπει να σέβεται τους νόμους του ελληνικού κράτους. Δεν διέγνωσα καμία πρόθεση από πλευράς Κινέζων να ζητήσουν κάποια προνομιακή μεταχείριση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.

 .mfa.gr
17/5/13

1 comment:

  1. Επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα – Business forum στο Πεκίνο.....

    Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, διοργανώθηκε σήμερα Παρασκευή, μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο στο Πεκίνο, με συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών. Ο τίτλος του συνεδρίου ηταν «Greece – China Business Forum: The New Silk Road».

    Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Υλοποιήθηκε δε από το Invest in Greece, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα και το Κινεζικό Επιμελητήριο CCCME (China Chamber of Commerce for Import & Export of Machinery & Electronic Products).

    Στο Business Forum του Πεκίνου σήμερα, η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή που απαρτίζεται από 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς από τους πλέον βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας (Ναυτιλία, Τράπεζες, Τουρισμός και Ακίνητα, Αγροτικά προϊόντα και Τρόφιμα, Τεχνολογία, Δομικά υλικά και Εξαγωγική μεταποίηση) είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους 257 εκπροσώπους από περισσότερες από 135 Κινεζικές επιχειρήσεις από τους αντίστοιχους κλάδους. Μετά τη λήξη του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν 271 κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, με ορισμένες από τις ελληνικές εταιρείες να έχουν προγραμματισμένες ακόμα και 11 συναντήσεις η κάθε μια.Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το ουσιαστικό ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων για συνεργασία με ελληνικές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη ενός από τα σημαντικότερα επιμελητήρια στην Κίνα, του CCCME (China Chamber of Commerce for Import & Export of Machinery & Electronic Products) ήταν καθοριστική για την ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση σημαντικών εξωστρεφών κινεζικών επιχειρήσεων. Το CCCME ως ένα από τα λιγοστά εθνικά επιμελητήρια στην Κίνα απαριθμεί σήμερα πάνω από 10.000 μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται κινεζικές επιχειρήσεις, ηγέτιδες στους τομείς δραστηριότητάς τους αλλά και μικρομεσαίες εκπροσωπώντας ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.

    Αύριο Σάββατο στη Σαγκάη θα διεξαχθεί αντιστοίχως διμερές επιχειρηματικό συνέδριο.

    http://www.mindev.gov.gr/?p=10903
    17/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin